SAVALLÀ DEL COMTAT

(L'encant antic i senyorial de la pedra)

Municipi de la Conca de Barberà, situat a la part septentrional de la comarca, amb contacte amb els altiplans de la Segarra. El terme municipal té una extensió de 14'58 Km2.
El poble es troba als vessants d'un turó coronat en la seva part més alta per les restes del castell.

Savallà, esmentat com a serra d'Avellano, l'any 1043, va ser donat pels Comtes de Barcelona a la família dels Cervera, cap a finals del s. XI, la qual en tingué el domini fins a la fi del s. XII, quan apareix com a senyor del lloc Gombau d'Oluja.

L'any 1599, el castell es va convertir en una de les residències més importants de la comarca.

El castell fou reconstruït probablement durant el s. XV i també en el s. XVI. I va ésser residència habitual dels Comtes de Savallà, els Boixadors, fins al s. XVII.

Durant les guerres carlines, els veïns del poble foren obligats a portar feixos de llenya al castell per cremar-lo.

L'edifici, cremat i derruït, fou abandonat definitivament pels Comtes, els quals, però, a la fi del segle XIX, amb la finalitat de restaurar el seu castell de Peralada, s'emportaren diversos elements arquitectònics de gran importància del castell de Savallà.

 

Cal esmentar que, des de l'any 1982, s'han dut a terme feines de conservació i manteniment de les restes del Castell, amb ajuda d'organismes oficials.

L'església parroquial de Sant Pere, construïda damunt d'una primitiva església, que era dedicada a Sant Sebastià. L'actual data de 1786 i és d'estil barroc. Durant la guerra civil de 1936, es crema l'església i moltes obres d'art que contenia, encara que es van poder salvar alguns objectes. Fou reconstruïda durant la postguerra.

 

A un cent metres del castell es va insta.lar l'any 1965 l'estació telefofònica de radio enllaç entre Madrid i Barcelona.

 

Festes i costums

Festa Major de Savallà el 1r. diumenge d'Octubre, dia de la Mare de Déu del Roser.

Savallà en dades

Extenció del terme municipal: 14,58km2

Nombre d'habitants censats (2009): 64

Altitud nucli urbà: 847m

Comunicacions

Carretera: CT-2240 de Savallà a Sta. Coloma de Queralt

                  CT-2444 de Savallà a Conesa

IMATGES DE SAVALLÀ

JA ÉS PRIMAVERA A SAVALLÀ